Historie Jazz Clubu Slaný

Z historie Jazz Clubu  

Když se před více než 40 lety ve Slaném sešlo několik nadšenců s cílem založit jazzový klub, nikdo by tenkrát nevěřil, že bude existovat ještě po roce 2000. Jazz se dostal do Slaného někdy po válce, kdy místní učitel a amatérský hudebník Vladimír Trsek odposlouchával z rozhlasu a zapůjčených gramofonových desek jazzové skladby zahraničních orchestrů, které pak secvičoval se svými různými hudebními seskupeními. Zájem o dixieland a swing byl nakažlivý a vyvrcholil založením jazzového klubu v roce 1962. U jeho vzniku stál Vladimír Trsek se svými přáteli a spoluhráči jako byli Jiří Plašil, Jiří Novák, Tomáš Hanuš, Jiří Růžička a Jiří Vohralík. Prvním předsedou jazzového klubu se stal Vladimír Trsek.

Počátek 60.let nebyl jazzu příliš nakloněn. Avšak nepřízeň tehdejšího režimu i úřadů překonaly především nadšení, obětavost a láska k jazzu všech zakládajících členů. Nedostatek jazzové hudby v tehdejších médiích a tak trochu i protest proti oficiálně propagované hudbě způsobily velký zájem o členství v klubu. Jazz Club si svojí činností vynutil některé ústupky ze strany MNV či ZK ROH, kam byl jako kroužek ZUČ zařazen. Život klubu byl pak nerozlučně spjat s dixielandovou kapelou Old Timers, kterou založil rovněž Vladimír Trsek. Tento soubor pak mnoho let pokračoval ve své činnosti pod vedením Jiřího Plašila, dnes jej vede pražský trumpetista Josef Krajník. Old Timers hráli na pravidelných „večerech pro známé" kam bývaly zvány i mimoslánské orchestry a sólisté. Tyto koncerty pak byly přejmenovány na jazzové večery.

Vladimír Trsek, po té co předal Old Timers i kapelnictví Jiřímu Plašilovi, založil orchestr Decimet. Ten byl rovněž složený ze slánských hudebníků a ve švédském obsazení prezentoval swingové standardy známé z podání např. orchestru Counta Basieho. Činnost Decimetu po létech obnovil někdejší Trskův spoluhráč pianista Jiří Vohralík, který současně vede vlastní moderněji zaměřenou kapelu Pulpeho sirotci, původně složenou z bývalých spoluhráčů Vladimíra Trska. 

Slánské jazzové dny 

Slánské jazzové dny (SJD) jsou nejstarší hudební festival věnovaný jazzu a jemu blízkých žánrů jako blues, spirituál a gospel v České republice. Jejich první ročník se konal  24. ledna 1968 a připravil je Jazzový klub pod vedením druhého předsedy Jiřího Plašila. Jazzové dny byly tehdy charakterizovány jako nesoutěžní přehlídka amatérských skupin s profesionálními hosty. Důraz byl kladen na objevování nových souborů a sólistů. A tento záměr se dařil neboť na pódiích SJD odstartovaly svoji kariéru mnohé, dnes slavné orchestry a sólisté, za všechny lze jmenovat O.P.S.O. Pavla Klikara, Yo-Yo Band bratří Tesaříků či ESP Štěpána Markoviče.

Během své existence změnily SJD několikrát místo konání. Zprvu jím byl Kulturní dům na náměstí, odkud se počínaje 8.ročníkem přestěhovaly do bývalého hotelu Grand, kde zůstaly dalších 20 let. A právě zde přerostly SJD rámec přehlídky regionálního charakteru v jazzový festival celostátního rozsahu. Zásluhu na tom má především bývalý předseda Jiří Novák, který navíc dokázal SJD i celý klub udržet během let normalizace pak převést festival i do současné tržní ekonomiky. Dalším místem konání se stal hotel Atlas, na jeden ročník hotel Hejtmanský Dvůr a dnes je jím Městské centrum Grand, které město Slaný vybudovalo z bývalého hotelu. Pro SJD je charakteristická stolová úprava, která napomáhá vytvořit velmi přátelskou atmosféru. Dalšími místy konání jsou tradičně Městské divadlo a piaristická kaple regionálního muzea. K satelitním akcím provázejícím koncerty patří výstava fotografií či obrazů a popůlnoční jam sessiony.

I v dnešní době je hlavním pořadatelem festivalu Jazz Club Slaný a to za finanční podpory Středočeského kraje, Města Slaného, Nadace Český hudební fond a regionálních sponzorů. Dramaturgie festivalu se neomezuje na určité stylové období, ale představuje jazzovou hudbu od swingu po moderní jazz až po současné vývojové trendy. SJD každoročně nabízejí reprezentativní výběr z české jazzové scény včetně atraktivních zahraničních souborů. Během posledních let ve Slaném vystoupili např. Jiří Stivín & co., Rudolf Dašek Trio, Petr Kořínek Jazz Orchestra, Ondřej Havelka a Melody Makers, Karel Růžička, Kontraband Milana Svobody, Swingband Ferdinanda Havlíka, Jana Koubková, Spirituál Kvintet, Dan Bárta a mnoho další. Ze zahraničí ve Slaném vystoupila americká pianistka Rachel Z, anglický soubor Barbara Thompson´s Paraphernalia spolu s Jonem Hisemanem, Byron Wallen Sound Advice, kvarteto kytaristy Rudyho Linky s Milesem Evansem, Gilad Atzmon & The Orient House, Christy Doran´s New Bag, Peter Schärli Special Sextet s trombonistou Glennem Ferrisem a hornistou Tomem Varnerem, trumpetová legenda Benny Bailey, Steve Reid´s Nova Quartet, New York Trio Project, ale i bluesmani Stan The Man s Betty S. a Kanaďané Marty Hall a Butch Coulter. Přes svoji dlouhověkost zůstávají Slánské jazzové dny stále mladé, a vedle svých věrných návštěvníků se jim daří oslovovat nové mladé posluchače.

Jaroslav Čečrdle